Θωρακίζει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού με νόμο - liveefootball

Breaking

Θωρακίζει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού με νόμο



Πέρασαν περίπου πέντε εβδομάδες από την αποκάλυψη του 'Εθνους' και του 'Goal' για την πρόθεση της κυβέρνησης να προετοιμάσει ένα συνολικό πλάνο αναπλάσεων στην Αθήνα, περιλαμβάνοντας σε αυτό και τη δημιουργία νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη στου Γουδή. Μετά λοιπόν τις πρώτες συναντήσεις, τις επίσημες κι ανεπίσημες δηλώσεις, τις 'εσωτερικές' συσκέψεις και τη διυπουργική της περασμένης Τετάρτης στο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΚΑ και Αθλητισμού, έφτασε πλέον η ώρα των πράξεων για το σχέδιο της 'Νέας Αθήνας' και το νέο 'πράσινο' γήπεδο στου Γουδή.
Και πλέον όλο το βάρος πέφτει στην προετοιμασία του κατάλληλου νομικού/νομοθετικού πλαισίου, πάνω στο οποίο θα 'πατήσει' όλο το πρότζεκτ. Με την κυβέρνηση να έχει 'στοχεύσει' τον Σεπτέμβριο ως πρώτο χρονικό 'check-point', προκειμένου όλο το νομοθετικό να είναι έτοιμο για να περάσει προς ψήφιση από τη Βουλή.
Πώς σκοπεύει, ωστόσο, η κυβέρνηση να θωρακίσει νομικά όλο αυτό το έργο και να το καταστήσει αδιάβλητο και απρόσβλητο από πιθανές προσφυγές και 'μπλόκα'; Με τη δημιουργία (απ' την αρχή) ενός νέου νόμου, αναπροσαρμοσμένου πάνω στον ήδη υπάρχοντα νόμο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Το ΡΣΑ είναι ο νόμος του κράτους που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές χωροταξίας εντός της Αθήνας και ορίζει σε στρατηγικό επίπεδο όλους τους κανόνες για το τι και πού επιτρέπεται να χτιστεί. Πάνω σε αυτό το κομμάτι λοιπόν θα γίνουν απ' το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Υποδομών όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις, με συνολική αλλαγή του Ρυθμιστικού Νόμου και προσαρμογή του, πάνω στις πέντε μεγάλες παρεμβάσεις που προετοιμάζονται εντός του ιστού της πρωτεύουσας με το σχέδιο 'Νέα Αθήνα'.
Από εκεί και πέρα, με το που αλλάξει ο νόμος του Ρυθμιστικού, με νέο (φτιαγμένο απ' την αρχή) νόμο ουσιαστικά θα μπουν τα θεμέλια και οι βάσεις για να 'πατήσουν' και οι υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Σε επίπεδο Προεδρικών Διαταγμάτων και ΣΜΠΕ (Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που θα χρειαστούν ξεχωριστά για καθεμία απ' τις κατά τόπους περιοχές των μεγάλων παρεμβάσεων (άλλο ΠΔ και άλλη ΣΜΠΕ για το Μητροπολιτικό Πάρκο στου Γουδή, το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και τον Υμηττό και άλλα για την περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας και τον Λυκαβηττό).
Εχοντας αλλάξει από την αρχή και κυρώσει στη Βουλή τον νόμο του Ρυθμιστικού, η κυβέρνηση ουσιαστικά στηρίζει κατ' αυτόν τον τρόπο και τη νομική θωράκιση των ΠΔ και των ΣΜΠΕ, που ούτως ή άλλως για να πάρουν το πράσινο φως θα περάσουν πρώτα από αυστηρή νομική προέγκριση. Ελαχιστοποιώντας έτσι τους όποιους κινδύνους από προσφυγές, αφού θα βασίζονται πάνω σε έναν πολύ ισχυρό (νέο) νόμο, που θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να 'καταπέσει' στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.